Kar 66% vseh Slovenk in Slovencev v tej starostni skupini doleti diagnoza
POVIŠAN HOLESTEROL
Predpišejo vam statine.
Medikalni način zdravljenja povišanega holesterola pa lahko slabo vpliva na vaše spolne hormone, lahko povzroča kronično utrujenost, težave s prebavo, bolečine v mišicah in sklepih.
Da, prav ste prebrali.
Kar ⅔ prebivalcev Slovenije ima povišan holesterol; 26,3% Slovencev zvišan krvni tlak, bolezni srca in ožilja so vzrok 39,5% vseh primerov smrti v Sloveniji, številke pa še vedno rastejo.
In nov recept, ki ga prejmete v ordinaciji vašega osebnega zdravnika, lahko vašim težavam doda še kakšno novo.
Z vedno več predpisanimi zdravili za znižanje holesterola se ljudje izpostavijo vedno več stranskim učinkom teh zdravil. To so bolečine v mišicah, upad mišične mase, negativni vpliv na jetra in ledvice. Pametneje bi bilo, če v primeru povišanih vrednosti holesterola v krvi ljudje najprej poskusili z bolj zdravim življenjskim stilom, hrano in gibanjem.
Petra Kordež, prehranska svetovalka
Moje ime je Petra Kordež, sem prehranska svetovalka in vodja družinske trgovine Eko Škrnicl. Moje poslanstvo je pomagati ljudem zaživeti bolj zdravo, sproščeno, energije polno življenje.
Vrsto let svetovanja in individualnih strank me je vodilo do spoznanja, da moramo vedno odkriti vzrok za nastajanje bolezni in ga odpraviti.
S tretiranjem simptomov gasimo trenutni požar, ki pa se zelo hitro zaneti nazaj. Zato se moramo vsake bolezni lotiti celostno. Najprej moramo stanje, bolezen razumeti, nato spremeniti določene navade in si pomagati s pripravki, ki so naravni, brez stranskih učinkov in jih naš organizem potrebuje za podporo ter optimalno delovanje.
Vsako leto kar 17.9 milijonov ljudi umre zaradi bolezni srca in ožilja, to pa predstavlja kar ⅓ vseh bolezni! To grozovito dejstvo me je pognalo na raziskovanje problematike in iskanju ustrezne rešitve.
Vse, kar z vami delim v nadaljevanju, sem z zanimanjem in strokovnostjo raziskovala in vam želim pomagati, da za vedno razreživa uganke v povezavi s holesterolom in “modernimi boleznimi” srca in ožilja, ki pestijo kar ⅔ prebivalcev Slovenije.
RESNICA O HOLESTEROLU
Najprej morava razčisiti to, čemu služu holesterol, kakšne oblike holesterola poznamo in kaj kljubuje nastanku nevarnega holesterola (NI TO, KAR MISLITE!).
Povišan holesterol ni povezan z debelostjo (čeprav je to velikokrat očitni pokazatelj), temveč je lahko tudi tihi sovražnik in predator vitkih ljudi, ki se redno ukvarjajo s športom!
Zato ostanite z mano, ne glede na vašo “formo”, saj sledi kar nekaj šokantnih informacij o holesterolu ter prisotnih zmot o prehrani.
Holesterol je naravna maščoba, življensko pomembna, ki nastaja v jetrih. Holesterol sestavlja vsako celico v telesu, pomemben je za nastanek številnih pomembnih hormonov, za prebavo, za tvorbo vitamina D, za dober imunski sistem, za delovanje možganov in še marsikaj.
ČLOVEŠKO TELO SAMO USTVARI 75% ODSTOTKOV HOLESTEROLA, 25% PA GA ZAUŽIJEMO S HRANO.
JE HOLESTEROL RES KRIV ZA SRČNI INFARKT?
Na grobo poznamo “dober” holesterol: HDL in “slab” holesterol: LDL.Kadar govorimo o povišanem holesterolu, govorimo o previsoki vrednosti LDL, slabega holesterola torej.
TAKO NAMREČ HOLESTEROL DIAGNOSTICIRA ZDRAVSTVO IN TO JE LE POL RESNICE!
Raziskave so pokazale, da zdravju škodljivi holesterol (LDL) ne predstavlja takšnega tveganja za pojav srčnih bolezni. Mnogi ljudje, ki so doživeli srčni infarkt, imajo normalno raven LDL, potrjuje TA ŠTUDIJA in marsikatera druga.
Raziskovalci so odkrili, da imajo ljudje, ki jih je prizadela srčna kap zmanjšano raven HDL holesterola in pa povečano vsebnost trigliceridov.
Kaj so trigliceridi in zakaj morate biti pozorni nanje?
Ko pojeste obrok vaše telo pretvori kalorije, ki jih telo ne potrebuje v trigliceride. Ti trigleceridi se shranjujejo v vaših maščobnih celicah. Med obroki, ko telo občuti pomanjkanje energije, se pričnejo ti trigliceridi sproščati.
Trigliceridi, na katere izjemno vpliva uživanje sladkorja in prečiščenih ogljikovih hidratov, so močno povezani s tveganjem za srčna obolenja. Ravni trigliceridov se dvignejo, kadar zaužijemo preveč ogljikovih hidratov, hormon inzulin pa se močno trudi, da bi jih telo shranilo kot maščobo.
Dodatne raziskave so pravtako razkrile, da je LDL-holesterol sestavljen iz manjših delcev, ki so oviti okoli beljakovin. Nanje močno vplivajo sladkor in prečiščeni ogljikovi hidrati, ki lahko zamašijo arterije in povzročijo srčni infarkt.
Večji delci LDL, na katere vplivajo nasičene maščobe (recimo polnomastni mlečni izdelki), ne mašijo arterij, saj so preveliki, da bi se lahko oprijeli sten arterij.
Naj povzamem:
Višja raven trigliceridov je slaba
Višja raven HDL je dobra
Višja raven manjših delcev LDL je slaba
Višja raven večjih delcev LDL je neškodljiva
Zdrav endotelij (stena arterije) predstavlja oviro za LDL. Kadar je poškodovan zaradi dejavnikov tveganja (visok krvni tlak, sladkorna bolezen, kajenje), postane porozen. Manjši delci LDL se prebijejo skozi steno endotelija, kar povzroči nalaganje oblog holesterola.
Večji delci HDL brez težav lebdijo v krvi. Verjetnost, da bi se prilepili na steno arterije, je manjša.
Smrt na naših krožnikih in zmote o prehrani
VRNIMO SE 10.000 LET NAZAJ IN SE REŠIMO IZ KREMPLJEV SODOBNIH BOLEZNI
10.000 let nazaj v obdobju paleolitika so naši predniki uživali malo ogljikovih hidratov in dovolj naravnih maščob. Jedli so zelenjavo in oreščke, žitaric pa ne. Uživali so sadje, a le sezonsko. Edini sladkor, ki so ga zaužili, je bil naravni sladkor v medu ali sadju.
Tovrstna prehrana je bila pusta in primitivna, vendar je prednikom omogočila preživetje na planetu in to več milijonov let v izredno ostrih pogojih. Povprečna življenjska doba je okoli 30 let, vendar krivec ni bila prehrana, temveč razne epidemije, virusne okužbe, naravni plenilci in predatorji.
PO KMETIJSKI IN KASNEJE INDUSTRIJSKI REVOLUCIJI PA SE JE SPREMENILO VSE!
In res so nam vse te inovacije in razvoj pomagale rešiti problem lakote (v zahodnem svetu in tudi v državah v razvoju).
PRVIČ V ZGODOVINI ČLOVEŠTVA VEČ LJUDI UMRE ZARADI PREOBILNEGA PREHRANJEVANJA KOT STRADANJA. Sodeč po študiji “Global Burden of Disease” danes več ljudi umre, ker jedo preveč, kot premalo.
Naše mize in krožniki so ves čas polni industrijsko predelane hrane, bogate s sladkorjem in slabimi trans in hidrogeniziranimi maščobami. Kaj se je zgodilo z nami? Kaj se bo zgodilo z našo generacijo in kdo je kriv za to?
Največja laž o prehrani, ki nam uničuje zdravje je, da MAŠČOBE REDIJO IN HOLESTEROL ŠKODUJE NAŠEMU ZDRAVJU!
Kako debela je ta laž znanstveniki še ugotavljajo, ampak razsežnost ugotovitev je velikanska in zmote okoli tega so terjale visok davek v zdravju ljudi.
Še danes verjamete to, da je margarina boljša kot surovo maslo? Da je jogurt brez maščobe boljši od tistega s polno vsebnostjo maščobe? Da vam živila bogata s holesterolom (jajca, lupinarji) škodujejo?
Se spomnite obdobja, ko so se pričeli pojavljati izdelki z nizko vsebnostjo maščob? Pa celo brez maščob? Vsemu temu je sledila tudi velika medijska propaganda, kako lahko od sedaj naprej brezskrbno uživamo izdelke z 0% maščob.
Ampak to še ni vse.
NAPAČNA PREHRANSKA PIRAMIDA
Gonija proti živalskim maščobam (t.i. nasičenim maščobam) in holesterolu je oblikovala novo prehransko piramido Evropske komisije za varno hrano, to dvoje pa je ustvarilo trg za nove, bolj zdrave alternative.
Ker naj bi bile naravne nasičene maščobe, ki so prisotne v mesu, mlečnih izdelkih, oreščkih ipd. slabe, so nam po strokovni oceni ponudili boljše alternative.
Natančneje so bile te alternative: margarina, rastlinska hidrogenizirana olja, predelani izdelki z odvzeto maščobo in dodanim sladkorjem!
Rastlinska olja naj bi v osnovi vsebovala manj nasičenih maščob, a se je kmalu pokazalo, da so le ta še bolj nevarna za naše zdravje in danes v znanstvenih krogih veljajo za krivca srčnih obolenj, povišanega krvnega tlaka in celo Alzheimerjevo bolezen.
S segrevanjem pa postanejo ta olja prav strupena.
Kar pa je najbolj neverjetno - še danes se margarina oglašuje kot živilo ki zmanjšuje holesterol.
HUDO NEVARNE OBLIKE MAŠČOBE:
margarina in rastlinska hidrogenizirana olja
ČE UŽIVAMO MAŠČOBO, SE NE ZREDIMO.
To se zgodi zaradi pomanjkanja naravnih maščob.
Napredna medicina in elitne prehranske organizacije se strinjajo, da so za zdravje maščobe nujne!
Maščobe so namreč ključne za nastanek hormonov, zaščito pred stresom, za optimalno delovanje možganov in tudi za hujšanje - ja prav ste prebrali za hujšanje so maščobe nujno potrebne!
Maščobe upočasnijo vsrkavanje hrane, stabilizirajo raven krvnega sladkorja, uravnavajo apetit in podaljšujejo občutek sitosti.
Ko bomo v telo vnesli zdrave maščobe in uravnali nivo inzulina, bo trebušna slinavka poslala na delo topilca maščob - glukagon. Ta čudežni hormon, bo shranjeno maščobo pretvoril v energijo. To v prevodu pomeni, da bo stopil vaše maščobne blazinice, zato, da bi telo pridobilo energijo. Super, kajne?
Ali se bojite živil BOGATIH S HOLESTEROLOM?
Jajca, polnomastni mlečni izdelki kot je recimo ovčja skuta, avokado, kokosova maščoba, polnomastne ribe.
Kaj vam pri tem pride na misel?
Ste vedeli, da ste svoje telo prikrajšali za ključne vitamine, ko ste namesto polnomastnega izbrali posneto mleko? Ko ste se odrekli jajčnem rumenjaku, ste izpustili dozo vitaminov, topnih v maščobah (recimo D in E), ter beta-karoten. Mnogi izmed naštetih vitaminov so ključni za nastajanje hormonov, ki varujejo vaše zdravje. A večina ljudi verjame, da je bolje, če uživajo nemastno mleko in jajčni beljak.
RESNICA O HOLESTEROLU JE POVSEM DRUGAČNA
Kadar je v telesu preveč rafiniranih olj in premalo esencialnih maščob, kot so omega3, celice oslabijo in sčasoma nas napade bolezen. Rafinirana olja namreč rušijo stabilnost celic, in ker je holesterol osnovna komponenta celičnih membran ga organizem pošilja iz krvi, da reši zagato.
Holesterol v hrani ni škodljiv!
In največja laž, ki vam jo govori celo vaš osebni zdravnik, je zgrešena formula:“Manj holesterola v hrani” = “manj holesterola v krvi” = “manj infarktov”.
Naravne maščobe celo povečajo zdravju koristen (HDL) holesterol in kot smo izvedeli na začetku, to tudi zmanjšuje možnost za srčno kap!
Še nikoli doslej se našim telesom ni bilo treba ubadati s takšnim PRESEŽKOM SLADKORJA
Sladkane žitarice oziroma kosmiči v očeh večine veljajo za zdrav zajtrk.
Po takšnem obroku prečiščenih ogljikovih hidratov se raven trigliceridov dvigne, saj telo slajene žitarice spremeni v maščobo (in v trigliceride, ki se nabirajo na stenah žil).Po diagnozi “povišan holesterol” na našem krožniku namesto umešanih jajc, hitro pristane žemljica, obogatena z margarino in marmelado za diabetike (pozor umetna sladila!).
Če menite, da je uživanje predelanih ogljikovih hidratov in hidrogeniziranih maščob namesto jajc res dobro za raven vašega holesterola, dobro premislite še enkrat.
Zbirka 72-ih študij, ki so vključevale več kot 600,000 ljudi ne vključuje nobene povezave med nasičenimi maščobami in srčno-žilnimi obolenji.
Izjemno odkritje, pa je, da so transmaščobe izjemno škodljive in maščobne kisline omega 3 izjemno koristne. Študijo najdete tukaj >>
Kaj lahko storite in kje se nahaja rešitev?
PREHRANA JE NA PRVEM MESTU!
#1 IZBIRA OGLJIKOVIH HIDRATOV
Namesto predelanih ogljikovih hidratov z revno hranilno sestavo, izberite raje kompleksne ogljikov hidrate, polne vlaknin v obliki sladkega krompirja, stročnic, zelene zelenjave, temne čokolade, gob, polnozrnatih žit, kot so kamut, ajda in pira.
#2 JEJTE PRAVE MAŠČOBE
Poleg kompleksnih ogljikovih hidratov ne pozabite na maščobe, saj so te odličen vir energije, pri čemer bo telo uporabljalo energijo bolj ekonomično, dlje časa boste siti in imeli boste več mentalne energije.
V vaš jedilnik vključite več zdravih maščob in beljakovin v obliki jajc, avokada, oreščkov, semen, polnomastnih rib, kokosovega olja, hladno stiskanega olivnega olja, lupinarjev, surovega masla, ghee-ja, kakavovega masla, skute, …
#3 IZDELKE ZAMENJAJTE Z ŽIVILI
Izogibajte se kupljenim, pakiranim izdelkom, ki imajo tako dolg seznam sestavin, katerih še imena ne znate prebrati. Namesto pakiranih izdelkov v lepi embalaži, posežite po osnovnih živilih in pripravite obroke sami.
Pripravljena, pakirana hrana in izdelki vsebujejo dodana olja, ki vam škodujejo, sladkorje, konzervanse, barvila, krompirjev modificiran škrob in druge sestavine, ki jih ne potrebujete na krožniku, če želite ohraniti in si povrniti svoje zdravje.
#4 ZA VEDNO SE ZNEBITE TEH ŽIVIL
Margarina, vsa toplotno obdelana rastlinska olja (sončnično olje), peciva, piškoti (ti imajo dodane trans maščobe), ocvrta hrana (razen če ne cvrete sami na kokosovem maslu), sladkor (ta je skupaj z transmaščobami krivec za nastanek trigliceridov in nevarnega holesterola, ki zastruplja organe in maši žile).
#5 REDNA TELESNA AKTIVNOST JE KLJUČNA
Že 30 min vsakodnevne telesne aktivnosti bo pripomoglo k zmanjšanju trigliceridov in povečanju HDL holesterola. Že majhne spremembe naredijo veliko razliko! Namesto z dvigalom se povzpnite po stopnicah, avto nadomestite s kolesom. V trgovino se odpravite peš.
#6 SPANJE JE VAŠ NAJVEČJI ZAVEZNIK
Če spite manj kot 6 ur na noč spadate v rizično skupino, ki lahko utrpi povečanje ravni trigliceridov in zmanjšanju HDL holesterola (najpogostejši razlog za srčno kap!).
Kar je zanimivo je tudi to, da je dremanje (prestavljanje budilke zjutraj!) povezano z zmanjšanjem dobrega HDL holesterola.
!POMEMBNO!
poskrbite za svoja jetra
Znanstvenika, ki sta odkrila, da je za znižanje holesterola potrebno zmanjšati število holesterola v jetrih sta prejela Nobelovo nagrado.
Znanstvenika Brown in Goldstein sta leta 1985 prejela Nobelovo nagrado za raziskovalno delo, v katerem sta odkrila metabolizem holesterola. Pri nastajanju LDLc holesterola (t.i. slabega holesterola) sta dokazala, da je za njegovo zmanjšanje potrebno povečati število LDLc receptorjev in da vse aktivnosti, ki pripomorejo k presnovi holesterola v jetrih povečajo število omenjenih receptorjev.
TRETIRANJE JETER JE EDEN IZMED KLJUČNIH FAKTORJEV PRI ZMANJŠANJU HOLESTEROLA.
Jetra dnevno proizvedejo okoli 1 g holesterola, ki se izloča v žolč.
VLOGA vaših jeter je izjemna. Opravljajo v telesu zelo pomembno vlogo – so nekakšen filter, preko katerega gre vsa hrana, pijača in vsa zdravila, ki jih zaužijemo. Naloga jeter je, da iz telesa izločajo strupe in odpadne snovi ter skladiščijo hranilne snovi.
Proizvajajo več kot 95% krvnih beljakovin, uravnavajo sladkor v krvi, presnavljajo maščobe, shranjujejo železo, izdelujejo žolč in obvladujejo holesterol.
RAZSTRUPITE JETRA
Pravilno razstrupljanje je kot "generalno čiščenje" telesa, s katerim izločite vse toksine, ki so se dalj časa nabirali v njem. Če želite, da je razstrupljanje učinkovito in neinvazivno, se ga lotite nežno in vztrajajte od enega meseca do treh mesecev.
Pozor! Če želite, da bo razstrupljanje celostno, učinkovito in da se boste ves čas počutili dobro, se je treba orientirati na celotno presnovno - prebavni sistem. To pomeni, da morate s hrano, načinom življenja in prehranskimi dopolnili podpreti jetra in črevesje.
SILYMARIN COMPLEX,
STROKOVNA MEŠANICA NARAVNIH EKSTRAKTOV IN ZELIŠČ
Silymarin Complex je strokovna mešanica naravnih ekstraktov in zelišč, ki podpirajo delovanje in prečiščevanje jeter. Mešanica je bila ustvarjena prav za sodobnega človeka, ki mora podpreti svoja jetra na neboleč način, brez neželenih stranskih učinkov.
KDAJ UŽIVATI SILYMARIN COMPLEX? KADAR / ČE:
Imate previsoko raven "slabega" holesterola in povišano raven trigliceridov
Ob praznikih, ko se mize šibijo od dobrot in spijete kakšen dodaten kozarček
Imate zamaščena jetra (debelost, predvsem okrog pasu, mastna hrana, pretirano uživanje alkohola).
Imate presnovno bolezen, kot je diabetes
Trpite za toksičnim obolenjem jeter (poškodovana jetra zaradi alkohola, zdravil, strupov iz okolja, če delate ali ste delali v okolju, kjer je bilo veliko strupov, če ste se zastrupili z gobami).
Imate cirozo jeter (okvara jeter, ki močno omeji njihovo delovanje).
Dnevno in daljši čas jemljete veliko zdravil, ki vam jih je predpisal zdravnik. Silymarin Complex lahko jemljete preventivno.
KAJ SESTAVLJA STROKOVNO MEŠANICO SILYMARIN COMPLEX?
PEGASTI BADELJ
Glavno sestavino pripravka predstavlja ekstrakt pegastega badlja. Uporablja se za zdravljenje toksičnih okvar jeter ter kot dodatno sredstvo pri kroničnih vnetjih in cirozi jeter. Zdravilna učinkovina v pegastem badlju se imenuje Silimarin. Silimarin krepi celično steno jeter in tako preprečuje vstop strupov, poleg tega pa spodbuja obnavljanje jetrnih celic. Kot zanimivost naj povemo, da se silimarin lahko uporablja tudi kot pomoč pri zastrupitvi s strupeno mušnico!
Poleg zdravila za jetra je pegasti badelj edinstveno zdravilo še za vneto vranico, želodec (preprečuje nastanek čira), žolčnik, pljučne bolezni (krvavi izmeček, kašelj, vnetje pljučne ali rebrne mrene) in za ženske bolezni (beli tok, bolezni maternice, izostala menstruacija).
Silymarin Complex v eni sami kapsuli vsebuje kar 300 mg izvlečka pegastega badlja (min 80% učinkovine silimarin).
KORENINA NAVADNEGA REGRATA
Druga sestavina pripravka je iz izvlečka korenine navadnega regrata. Najbolj zdravilne učinkovine regrata se nahajajo v korenini: topi maščobe, čisti kri, pospešuje izločanje žolča in seča, razstruplja telo, poživlja in vrača moč.
Silymarin Complex vsebuje 100 mg izvlečka korenine regrata na eno kapsulo.
LISTI ARTIČOKE
Tretja sestavina so artičokini listi v prahu. Artičoka ureja delovanje jeter, jih čisti in krepi. Pospešuje prebavo, blaži napenjanje, niža sladkor v krvi, iz krvi pa odstranjuje maščobo in holesterol. Odpira žolčne kanale in blaži napade žolčnih kamnov. Iz ledvic odpravlja sečnino in beljakovine, uspešno pomaga pri vnetju ledvičnih čašic. Že stari Egipčani, Grki, in Rimljani so artičoko cenili kot zelenjavo in kot zdravilno rastlino, poznali so zdravilnost njene grenčine.
Silymarin Complex vsebuje 50 mg listov artičoke v prahu.
Razstrupi jetra
Silymarin Complex
povzetju
Darilo ob nakupu:
brezplačna e-knjiga
Ob nakupu izdelka ti podarimo e-knjigo. V njej izveš vse, kar moraš vedeti, da lahko razstrupiš in podpreš svoja jetra.
Na več kot 50. straneh te čaka tako teorija o tem, zakaj so jetra pomembna in kakšne so njihove naloge kot praktični nasveti, triki in okusni recepti.
Po nakupu prejmeš e-knjigo na email naslov.